Sosyal Fobi
Sosyal Fobi Nedir ?
Sosyal fobi, insanlarla girilen sosyal ortamlarda ortaya çıkan kaygı bozukluğudur. Duyulan rahatsızlık ortamdaki diğer insanlar tarafından olumsuz değerlendirilme, eleştirilme, gözlerinden üstünde olması ve yargılanma korkusundan kaynaklanır. Sosyal anksiyete bozukluğu olarak nitelendirilen bozukluk, toplumda sık olarak karşılaşılan bir sorundur. Kişinin toplu alanlara girememesine, toplu aktivitelere katılamamasına, toplu ortamlar da veya insanların içinde düşüncelerini dile getirememesine neden olur ve kişinin yaşamının pek çok alanında kaygı ve korkuya neden olarak hayat kalitesini olumsuz yönde etkilemesine sebebiyet verir.
Peki sosyal ortama giren bireyler de sosyal fobi belirtileri nelerdir ?
Yoğun anksiyete yaşarlar
Korku hissederler
Öfke ve sinir yaşarlar
Kalpte çarpıntı yaşarlar
Aşırı terleme olur
Ağız kuruluğu yaşarlar
Karın ağrısı ve mide bulantısı yaşarlar
Ellerde ve konuşurken ses tellerinde titreme meydana gelir.
Bu belirtileri yaşayan sosyal fobisi olan kişiler bu belirtilerin karşıdaki kişiler tarafından da fark edilmesi konusunda yoğun kaygı yaşarlar.
Kendilerini güçsüz, yalnız ve o an çaresiz hissederler. Bu sebepten romantik ilişkiler kuramazlar, kurmakta zorlanırlar. Sosyal fobisi olan kişiler sosyal ortama girdikleri zaman dikkatleri üstüne çekmekten, birileri tarafından etrafa tanıtılmaktan, yüksek mevkili birileri ile buluşmaktan, insanlarla göz teması kurmaktan, kalabalık önünde sunum veya konuşma yapmaktan kaçınırlar çünkü bu etmenler sosyal fobisi olan kişileri tetikler.
Bu belirtileri olan her kişi sosyal fobiye sahip diyemeyiz. Sosyal fobi olup olmadığını anlamak için;
Öncelikle bir doktora yada psikoloğa gitmeleri gerekiyor.
Bu belirtilerin şiddeti ve sıklığı önemlidir.
Bu belirtilerin yaşam koşulunu ne kadar etkilediği önemlidir.
Sosyal fobi tedavisi nasıl yapılır?
Sosyal anksiyete bozukluğu yapılan araştırmalar neticesinde sosyal fobi tedavisinde, psikoterapinin belirgin şekilde faydalı olduğu gösterilmiştir.
Sosyal fobi tedavisinde bazı ilaçlar da kullanılır. Bu ilaçlar genellikle tedaviye olumlu katkı sağlar; fakat her hastada işe yaramayabilir. Psikoterapi ile birlikte antidepresan ilaçların kullanımı çoğu hastada tedaviyi pozitif yönde etkiler.
Sizde bu gibi belirtileri yaşıyorsanız iletişime geçebilirsiniz.
Kaynakça:
https://www.polishaberleri.org/yazarlar/senanur-pehlivan/sosyal-fobi-nedir/599/