Rezilyans
Psikolojik Sağlamlık
REZİLYANS
Rezilyans kavramı son dönemlerde psikolojide oldukça sık önümüze çıkan bir kavram haline geldi. Rezilyans geri sıçrama ve esneklik anlamlarına gelmektedir. Esneklik kelime anlamıyla bir şeylere karşı kırılmadan dayanmak demektir. Rezilyansın tam karşılığı da budur. Bizi zorlayan zihinsel ve bedensel tüm olaylar karşısında esnek olabilmemiz ve yeniden devam edebilmemizdir. Bir değneğin ucundan tutarak hilal şeklinde getirmeyi denediğinizi düşünün değneğin hilal şekline en yakın olana dek aldığı pozisyon onun ne kadar esnek olduğunu gösterir. Yaşamda karşılaştığımız birçok zorlayıcı olay olabiliyor. İş hayatımızda yaşadığımız olumsuzluklar, aile ilişkilerimiz, arkadaş ilişkilerimiz, hastalıklarımız, beklenmedik ani olay ve gelişmeler gibi. Bunlardan en çok üzüldüğümüz kızdığımız ya da kırıldıklarımızı düşündüğümüzde her birinin bizde bıraktığı ilk etkinin ne kadarda azaldığını bazen tamamen sonlandığını farkedelim. O zaman için felaket olarak anlamlandırdığımız bir olayın etkisinden kurtularak yaşamımıza yeniden devam edebiliyoruz. Bu bizlerin rezilyansı ile ilgilidir, değişen durumlar ortamlar ve aniden gelişen olaylara maruz kalmaya mecburuz çünkü yaşam planlanamayan bir süreç bu süreç içerisinde olumsuz durumlarla karşılaştınızda nasıl tepkiler veriyorsunuz?
Logoterapinin kurucusu Viktor Frankl psikolojik sağlamlığın yaşamın anlamıyla ilişkili olduğundan bahseder. Kurmuş olduğu logoterapinin amacı insanın hayat amacını bulmasına yardımcı olmak ve kendi sorumluluğunu almasını sağlamaktır. Çünkü anlamlı bir hayat bizim ruh ve zihin sağlığımızı korumamız üzerinde etkilidir. Viktor Frankl’nin hayatını merak edenlere öneririm mutlaka okuyun. Logoterapinin kurucusu olmasının tesadüf olmadığını ve yaşadığı zorluk sürecin bu konu üzerinde ne kadar büyük etkisi olduğunu göreceksiniz. Bu konuda özellikle toplum üzerinde büyük etki bırakan olayları düşünelim. Maalesef 6 şubat 2023 tarihinde yaşanan büyük depremi düşündüğümüz zaman, insanların birçoğu depremin bıraktığı izleri sarıp devam ederken birçoğu psikolojik ve bedensel sağlıklarını kaybetti.
Rezilyans kavramının ardından en çok merak edilen şeylerden biri de rezilyant olmak doğuştan mı gelir yoksa geliştirilebilinir mi?
Rezilyans seviyesi geliştirilebilir. Üstelik kaç yaşında olursak olalım. Konuyu ilk olarak çocuklardan ele alalım. Büyük şehirde yaşayan çocuklar krizle başa çıkmak konusunda daha az başarılı olabiliyorlar. Çağımızın getirdiği koşullar sebbeiyle birçok şeyi kendileri yapamıyorlar, sorumluluk almalarına bir ölçüde izin verebiliyoruz. Oysa küçük şehirlerde ya da kırsal yetişen çocukların hayatı deneyimlemeleri birçok uyaranla baş başa kalmaları bire bir gözlemleyebilme imkanları daha çok olabiliyor. Çocuklarımızın rezilyanslarını geliştirmek için neler yapabiliriz?
Çocuklarımızın problem çözme becerilerini geliştirmeliyiz. Bunu bir oyunla yapabilirsiniz. Evde tamir bekleyen bir cihazla yapabilirsiniz, bir çiçeğin toprağını değiştirirken yapabilirsiniz. günlük hayatımızda küçükten büyüğe her türlü çözüm bekleyen işimize çocuklarınızı dahil edebilirsiniz.
Çocuğunuzla sık sık sohbet ederek iletişim becerilerini geliştirebilirsiniz, kendisinin ve hissettiklerinin farkında olan çocuk dayanıklılık konusunda daha başarılı olacaktır.
Çocuğunuzun problem çözme becerilerini geliştirebileceği kitaplar okumayı tercih edebilir, zaman zaman okumanızı durdurarak ‘ sen olsan ne yapardın?, başka neler yapılabilir?’ gibi sorular sorarak onun olaylar üzerinde düşünmesini sağlayabilirsiniz.
Kardeşler arasındaki anlaşmazlıkları kendilerinin çözmesine izin verin.
Çocuğunuza sağlıklı bir ev ortamı ve sosyal çevre sunun. Sağlıklı anne-baba ve kardeş ilişkisi çocuğunuzun rezilyansını arttıracaktır.
Yetişkinler rezilyanlarını nasıl arttırabilirler?
Duygularımızı doğru yönetebilmeyi öğrenmelisiniz.
Bilinçli farkındalık egzersizleri yapabilirsiniz.
Size iyi gelen insanlarla sıklıkla bir araya gelebilirsiniz.
Size iyi gelen şeylere zaman ayırıp, özşefkatinizi arttırabilirsiniz.
Kendiniz üzerindeki ve duygularınız üzerindeki denetimi arttırın. (özdenetim) Hissettiklerinizi, yapabildiklerinizi ve yapamadıklarınızı fark edin.
https://medium.com/@bsktrkmn/rezilyans-6327d7ac388d
Kaynakça:
https://medium.com/@bsktrkmn/rezilyans-6327d7ac388d