Flört Şiddeti

Flört Şiddeti

Gizem Akcan

Flört Şiddeti Nedir?

Şiddet türlerinden biri olan flört şiddeti, flört ilişkisi içinde partnerlerden birinin diğerine bilinçli şekilde saldırgan tutum sergilemesi olarak tanımlanmaktadır. 


Flört şiddeti, yaşamın tüm alanlarında görülmekte olan, her yıl birçok kişinin ölümü ile sonuçlanan ve giderek artış gösteren ciddi bir toplum ruh sağlığı problemidir. Dünya üzerinde her yıl şiddet sebebiyle 1,6 milyon insan hayatını kaybetmekte ve birçok kişi de yaralanmaktadır. Şiddet mağdurlarının önemli bir bölümünü kadın ve çocuklar oluşturmakla birlikte her cinsiyetten, eğitim seviyesinden ve sosyo-ekonomik düzeyden bireyin şiddet mağduru olma riski taşıdığı bilinmektedir.
 

Flört Şiddeti Nedir?


Şiddet türlerinden biri olan flört şiddeti, flört ilişkisi içinde partnerlerden birinin diğerine bilinçli şekilde saldırgan tutum sergilemesi olarak tanımlanmaktadır. Flört şiddetinin kişiler üzerinde bıraktığı ciddi etkileri ve giderek artan görülme oranları ile son zamanlarda önemli toplumsal sorunlar arasında yer almaya başladığı dikkat çekmektedir. Flört şiddetinin, yaralanma, ölme gibi sonuçlarının yanı sıra özgüvende düşme, depresyon, öfke patlamaları, intihar düşünceleri, yeme bozuklukları gibi ciddi psikopatolojik bozukluklara yol açtığı bilinmektedir.
 

Flört Şiddeti Neden Olur, Ne Tetikler?


Düzenlenen çalışmalarda flört şiddetinin gerçekleşmesinde, içinde bulunulan yaş grubunun ve gelişim döneminin, kadın olmanın, alkol ve madde kullanımının, çocukluk döneminde aile kökenli bir şiddet varlığı ve otoriter ebevyn tutumları gibi çocukluk çağı travmatik yaşantılarının, depresyon ve anksiyete gibi çeşitli psikopatolojik bozukluklara sahip olmanın flört şiddetinin önemli yordayıcıları olduğu görülmektedir.

 

Flört Şiddeti Nasıl Önlenir?


Bu bağlamda, ergenlik ve ergenlik sonrası yetişkinliğe geçiş döneminde olan üniversite öğrencilerinde flört şiddeti açısından risk unsurları tespit edilerek okullarda ve üniversitelerde çalışan psikolojik danışmanlar tarafından ilişkilerde yaşanan ya da yaşanabilecek olan istismar konusunda gençler bilgilendirilerek farkındalık düzeyleri arttırılabilir, önleyici ve koruyucu eğitim programları hazırlanabilir. Ayrıca, mağdur bireylere yönelik baş etme becerileri geliştirmeyi temel alan çeşitli etkinlikler düzenlenebilir. 

Kaynakça:

Aba, Y.A. Çatışmaların Çözümüne Yaklaşım Ölçeği’nin “The Revised Conflict Tactics (CTS2)” Üniversite Öğrencilerinde Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları. Antalya: Akdeniz Üniversitesi, Uzmanlık tezi, 2008, s. 47. Akın, A. ve Demirel, S. “Toplumsal Cinsiyet Kavramı ve Sağlığa Etkileri”. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi Halk Sağlığı Özel Eki, 25.4,2003, s. 73-83. Ames, T., Glenn, L. ve Simons, L. “Dating Violance: Promoting Awareness and Mitigating Risk Through Nursing İnnovations”. Journal of the American Association of Nurse Practitioners, 26, 2014, s. 143-147. Anderson, K. M. ve Danis, F. S. “Collegiate Sororities and Dating Violence: An Exploratory Study of Informal and Formal Helping Strategies”. Violence Against Women, 13.1, 2007, s. 87 100. Aslan, D., Vefikuluçay, D., Zeyneloğlu, S., Erdost, T. ve Temel, F. “Ankara'da İki Hemşirelik Yüksekokulunun Birinci ve Dördüncü Sınıflarından Okuyan Öğrencilerinin Flört Şiddetine Maruz Kalma, Flört İlişkilerinde Şiddet Uygulama Durumlarının ve Bu Konudaki Görüşlerinin Saptanması Araştırması”. Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Merkezi. Ankara, 2008. Auslander, W., Tlap

İçindekiler